Skip to main content
Cases

5 vragen aan Christine Vandeput

Christine Vandeput is al 6 jaar trotse eigenaar van apotheek Proosterbos in Maasmechelen. Als apotheker heeft zij de eindverantwoordelijkheid en zorgt ze dat bereidingen correct worden aangemaakt en op de juiste manier aan de patiënten afgeleverd worden. Daarbij wordt zij ondersteund door een topteam van 2 apothekers en 2 assistentes.

MoonsManagement

Wat zijn de grootste uitdagingen in jouw job?

Het is een uitdaging om altijd een goed voorbeeld te stellen, te zorgen voor een positieve werksfeer en te blijven groeien. Met groeien bedoel ik niet enkel de apotheek, maar ook dat mijn werknemers de kans krijgen om zich te ontwikkelen. Daarbij heb ik gemerkt dat ik door een persoonlijke aanpak meer bereik, dan als ik iedereen op zelfde manier zou behandelen.

MoonsManagement

In hoeverre heeft MoonsManagement jou daarbij kunnen helpen?

Het is me opgevallen dat ik een sterkere onderhandelaar ben geworden. We werken sinds kort samen met een andere groothandel en ik ben fier dat ik die onderhandeling goed heb aangepakt, door een goede voorbereiding en goede vragen te stellen.

Daarnaast vind ik dat we als apotheker te bescheiden zijn vanuit onze opleiding. Door de training en coaching van MoonsManagement zijn we meer zelfzeker geworden. We hebben betere inzichten verworven waardoor we meer adviserend verkopen en op die manier meer zorg verstrekken. Want hoe meer we te weten komen over een patiënt, hoe beter we die kunnen helpen.

Een goeie tip tijdens deze coaching was ook om functioneringsgesprekken niet langer uit te stellen. Iedereen voelde wat positieve spanning vooraf, maar het is heel goed meegevallen, dus hier gaan we zeker mee door.

Nog een belangrijk inzicht voor mezelf: nu weet ik welke soort leidinggevende ik wil zijn, namelijk een output leider. Ik kreeg tijdens de coaching ook meteen methodes zodat ik dit kan verwezenlijken.

MoonsManagement

Welk invloed had Corona op jullie job?

De werkdruk is enorm verhoogd. Dat was in het begin vooraf fysiek merkbaar. Er was veel spanning, zowel bij patiënten als bij ons. Sommige mensen hielden geen afstand, anderen wilden zo snel mogelijk terug weg uit schrik om besmet te worden. Hierdoor werd het voor ons moeilijker om zorg te verlenen.

Als leidinggevende vond ik het ook moeilijk omdat ik zelf op zoek moest naar materiaal: mondmaskers, handgels … waren niet meer op voorraad bij onze groothandelaars.

Nu is het aantal apotheekbezoekers terug gedaald, maar merken we dat het mentaal begint te wegen. Medewerkers zitten op hun tandvlees en patiënten hebben, nog meer dan anders, nood aan een luisterend oor.

We merken ook dat de verkoop gezakt is doordat mensen meer online gaan shoppen.

5 vragen aan
MoonsManagement
Waar zou je graag met jouw onderneming staan binnen 5 jaar?

Ik zou de apotheek graag verder uitbreiden en meer technologie inzetten zoals bijvoorbeeld een robot. Dit zou de werkdruk verlagen waardoor we meer aandacht kunnen geven aan patiënten in de apotheek.

Daarnaast wil ik mezelf vervangbaarder maken. Dat doet me goed omdat het me meer tijd geeft om strategisch te denken, zoals  bijvoorbeeld waar ik binnen 5 jaar naartoe wil.

“Dankzij de individuele coaching kreeg ik meer inzicht in welk soort leidinggevende ik eigenlijk wil zijn.”

MoonsManagement
Wat zijn de 3 hindernissen bij jouw droom over de apotheek binnen 5 jaar?

Het gebrek aan opleiding op de unief over hoe je een zaak moet runnen, vind ik zeker een hindernis. Hierdoor moet ik nu zelf op zoek naar opleidingen en informatie.

Ook het financiële aspect vind ik moeilijk. Daarom ga ik een opleiding financieel management binnen de apotheek volgen, om me ook daarin te verdiepen.

Daarnaast vind ik het ook belangrijk om niet in oude gewoontes te vervallen, dus al het geleerde warm blijven houden vind ik ook wel een uitdaging. Als ik nu terugkijk op voorbije cursussen vind ik altijd nog iets waar we verder aan kunnen werken.

Deze hindernissen wil ik graag nog verder aanpakken door middel van coaching. Ik heb tijdens voorbije coachings al gemerkt hoe waardevol dit is, zowel voor mijzelf als voor mijn team.

Meer informatie over individuele coaching of coaching / training voor uw team?
Neem zeker contact op met Anja via anja.vangaver@moonsmanagement.be

KMO-portefeuille

MoonsManagement is een geregistreerd dienstverlener binnen de KMO-portefeuille.

Contacteer ons!