Skip to main content
Blog

Delegeren in 9 stappen

Hoe kan je weloverwogen en met een gerust hart,
een taak aan de juiste persoon doorgeven,
zodat deze taak op tijd en correct zal uitgevoerd worden?

Via onderstaande 9 stappen.

Delegeren betekent NIET

dat je taken gewoon doorschuift.

delegeren in 9 stappen
  1. Who : kies de juiste persoon voor de taak die je wil delegeren. Kies iemand die interesse heeft in de taak en die de basisvaardigheden heeft om die uit te voeren.

 

  1. What : eigenlijk kan je heel veel taken uit je takenpakket delegeren, maar geen confidentiële en ceremoniële zaken. Je kan iemand die na 30 jaar trouwe dienst op pensioen gaat echt niet laten uitwuiven door een medewerker.

 

  1. When : misschien wil je de deadline iets naar voor schuiven zodat je nog tijd hebt om het resultaat bij te sturen? Doe dit niet! Dit is weinig motiverend voor degene die de taak uitvoert. Stap 7 zorgt ervoor dat je niet voor een verrassing komt te staan.

 

  1. Brief : leg uit waarom deze taak moet gebeuren, binnen welk kader maar zeg niet hoe de opdracht moet uitgevoerd worden. Misschien wil jouw collega of medewerker op een andere manier werken dan waarop jij dat altijd deed. En dat past prima binnen output-management. Het kan zelfs tot een betere en efficiëntere afwerking leiden.

 

  1. Train : uiteraard kan het nodig zijn om het softwarepakket, de werking van een bepaald toestel of andere technische vaardigheden uit te leggen.

 

  1. Inform others : zorg dat andere teamleden op de hoogte zijn dat een collega of medewerker deze taak vanaf nu zal uitvoeren. Zo vermijd je jaloezie want “waarom mag zij dat nu plots doen?” en zorg je er voor dat informatie onderling uitgewisseld blijft worden.

 

  1. Check keypoints : spreek een aantal tussentijdse momenten af waarop jullie samen bekijken hoe de taak vordert. Dit is hét moment om bij te sturen zodat het resultaat op de deadline perfect wordt!

 

  1. Be available for advice : geef niet enkel door en laat los. Zorg dat je beschikbaar bent om eventuele vragen te beantwoorden. Spreek af op welk tijdstip en op welke manier deze vragen het best gesteld worden zodat je niet hoeft te denken “ik had het beter snel zelf gedaan”.

 

  1. Evaluate : communiceer hoe tevreden je bent met de uitvoering van deze taak. Bespreek dit niet alleen met degene die de taak uitvoerde maar ook met de rest van het team. Een pluim werkt altijd motiverend.

KMO-portefeuille

MoonsManagement is een geregistreerd dienstverlener van de KMO-portefeuille.

Contacteer ons!