Skip to main content
Blog

We moeten eens praten – moeilijk gesprek via DESC

We moeten eens praten … het begin van een moeilijk gesprek. Breekt het zweet je al uit?

Gebruik de DESC-methode
om het gesprek te sturen!

 

Scenario 1

Baas tegen medewerkster Griet : “Zeg Griet, ik heb het afgewerkte voorstel voor klant X nog niet ontvangen! Altijd hetzelfde met jou, altijd te laat. Je ben nooit op tijd, dit is niet fijn samenwerken.”

Griet schiet in de verdediging: “Jah, alsof jij altijd zo stipt bent. Je bent wel altijd op tijd, maar je werk is nooit grondig voorbereid”.

DESC

Scenario 2

Baas : “Griet, ik vroeg je het afgewerkte voorstel voor klant X gisteren te bezorgen. Ik heb dat nog steeds niet ontvangen. Je bent dus opnieuw te laat. Vorige week haalde je ook al de deadline voor dossier Y niet. De week daarvoor was je ook met iets te laat.  Ik voel me niet gerespecteerd in deze vorm van samenwerken. Ik zou graag samen een oplossing vinden om dit gevoel te vermijden. Wil je hierover eens nadenken en kunnen we deze namiddag hierover eens samen zitten?”

Griet : OK, ik heb na de lunch wel even tijd.

Baas : Prima, dan spreken we af om 14u.

Tijdens het gesprek om 14u wordt afgesproken dat Baas in de toekomst beter met Griet overlegt bij het vastleggen van een deadline. Op die manier heeft Griet meer inspraak waardoor ze haar timing beter kan beheren. Er wordt ook afgesproken dat Griet ten laatste één dag vooraf communiceert als ze haar deadline niet kan halen. Hierdoor voelen zowel Baas als Griet zich meer gerespecteerd.

Bij welke communicatie zou jij je het best voelen?

 

In het tweede scenario werd er volgens het DESC-script gecommuniceerd. Dit model werd bedacht door Bower & Bower en werd beschreven in hun boek “Asserting yourself”.

D = Description. Beperk je tot de feiten, onderbouw je feiten met data of cijfers.

E = Express Emotion. Vertel wat het incident of conflict bij jou oproept, je praat dus over jouw gevoel, zonder verwijt of belediging naar je gesprekspartner

S = Specify / Synthese / Solution. Verduidelijk en zoek samen naar oplossingen.

C = Consequences. Herhaal wat er beslist werd en geef aan welke voordelen dit heeft.

Het tricky gedeelte zit dus bij E (express emotion), probeer te omschrijven welk gevoel het gedrag van de ander jou geeft. Zonder verwijtend te zijn, want dat geeft altijd spanning.

 

KMO-portefeuille

MoonsManagement is een geregistreerd dienstverlener van de KMO-portefeuille.

Contacteer ons!